Introducere
În primul rând trebuie precizat faptul că fiecare alpinist (montaniard) trebuie să aibă mai multe perechi de bocanci: clasici, tehnici, de 3 sezoane, de plastic pt iarnă etc. Fiecare model şi tip de bocanc are o destinaţie bine definită prin însăşi proiectarea şi fabricarea acestuia. De exemplu, nu veţi parcurge creasta Făgăraşului sau a Pietrei Craiului vara cu o pereche de bocanci tehnici, deoarece acolo îşi au rostul cei clasici, tradiţionali. La fel, la o căţărare pe gheaţă sau mixtă nu o să folosiţi bocanci tradiţionali ci unii tehnici, adaptaţi şi fabricaţi în acest scop.
Deci antenţie!!!
Dar ca să definim puţin bocancii la care ne referim în acest articol...
BOCANCI TRADIŢIONALI
- Bocanci din piele groasă, de obicei 3,3-3,7 mm
- Talpă Vibram, cusută de corpul bocancului prin cusătură dublă sau triplă, prin procedeul „cusătură norvegiană” sau „Goodyear”
- Ţinută şi comfort excepţionale
- Căptuşeală interioară tot din piele
- Durabilitate foarte mare, aş putea spune „pe viaţă”
- Preţ puţin mai mare în comparaţie cu modelele tehnice.
BOCANCI TEHNICI
- Din piele mai subţire, de 2,8-3,2 mm
- Căptuşeală interioară din materiale sintetice, plus membrană de impermeabilizare (Gore tex, Sympatex, Outdry etc.) în funcţie de firma producătoare
- Comfort sporit şi ţinută excelentă
- Talpa Vibram este lipită de corpul bocancului, acesta având la călcâi şi vârf inserţii din plastic pentru aplicarea colţarilor cu prindere rapidă
- Bocancul are de jur împrejur o bordură de gumă lipită direct pe corpul bocancului, pentru o mai mare protecţie a acestuia - în special a pielii bocancului.
- Preţ mai mic comparativ cu bocancul tradiţional, dar şi o durată de viaţă mai mică, în funcţie de cât de mult sunt folosiţi.